Wat is het verschil tussen phishing en whaling?

Wat is het verschil tussen phishing en whaling?

Wat is het verschil tussen phishing en whaling? Hoogma Webdesign Beerta

Geschreven door:
, 20 maart 2023

We bloggen wel vaker om je te waarschuwen voor de praktijken van phishers, en benoemen dan vaak ook de nieuwe technieken die zijn uitgevonden en massaal worden ingezet om jou als internetgebruiker geld of data afhandig te maken. Daar voegen we deze week nog een nieuwe term aan toe: whaling. Je bent het vast wel eens tegengekomen in je inbox: een bericht van de "grote baas" zelf.

Wat is whaling?
Whaling is een vorm van phishing, waarbij men niet gaat voor de "kleine vis" maar voor de "walvis" van het bedrijf. Vrij vertaald betekent dat dus niet de medewerker, maar de directeur, of CEO, van een bedrijf. Je hebt vast al eens een mail gehad van zogenaamd "de eigenaar" van een bedrijf, die jou even verzoekt om bepaalde gegevens in te vullen, geld over te maken, of om ergens op te klikken.

Red flag: de taal
Nou weten we dat de meeste bedrijven in ons land zullen mailen in de taal van ons land, bijvoorbeeld Nederlands. Is het bedrijf internationaal georiënteerd kan het zijn dat Engels de voertaal is, gelukkig is het Engels van "whalers" vaak zo gebrekkig dat je al snel ontdekt dat het geschrevene niet afkomstig is van je leidinggevende, maar van iemand die middels oplichting en malafide praktijken een inkomen probeert te krijgen.

Dat kan een eerste rode vlag zijn waardoor je weet dat iets niet in de haak is.

Vlag 2: Mail van jezelf??
Een tweede, enorme rode vlag is het natuurlijk als jij zelf de ondernemer achter je bedrijf bent. Internetcriminelen hebben dan jouw naam als leidinggevende van het bedrijf gevonden en versturen vervolgens mailtjes naar medewerkers (mailadressen) van dat bedrijf uit naam van de CEO: jou dus! Daardoor kan het voorkomen dat je tot je verbazing mail krijgt die van jouzelf afkomstig lijkt te zijn, terwijl jij die mail niet hebt verstuurd. Ook hier is de handelswijze weer hetzelfde: middels een mooi verhaal probeert men jou "aan het lijntje" te krijgen, en jouw bankgegevens of data te ontfutselen, of ransomware of malware te laten downloaden.

Wat te doen tegen het ontvangen van whaling- en phishingmails?

Helaas is er niet één eenvoudige oplossing om nooit meer phishing- of whalingmails te krijgen. Staat jouw mailadres eenmaal op lijsten die door internetboeven wordt gebruikt, dan zullen oplichters dit soort berichten blijven sturen. Er is gelukkig wel een manier om dit soort mails niet meer tegen te hoeven komen: het spamfilter van Hoogma Webdesign.

Een effectief spamfilter van Hoogma Webdesign voorkomst de meeste phishing mails
Geen Nigeriaanse koningen meer die bedelen om geld, en dus ook geen frauduleuze mails meer die zogenaamd afkomstig zijn van jouw leidinggevende (of jezelf). Met een spamfilter van Hoogma Webdesign worden spammails eruit gefilterd nog vóór ze op de server binnenkomen. Dat scheelt jou een hoop kliks op "ongewenst", en geeft je meer tijd om te doen waar jij echt blij van wordt, ongestoord werken bijvoorbeeld!

Wil jij ook een effectief spamfilter, of ben je op zoek naar een nette website die je gemakkelijk zelf kunt onderhouden? Wij bieden je HWCMS, met jouw eigen domeinnaam, verhuizen van een bestaande website is ook mogelijk. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden via 0597-855758 of mail naar info@hoogmawebdesign.com.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog.

Partner van:
  • Partner van Laposta  Hoogma Webdesign Beerta
  • Voys  Hoogma Webdesign Beerta
  • Partner van Mollie  Hoogma Webdesign Beerta
  • Partner van ESET  Hoogma Webdesign Beerta
  • 24/7 Bestellen Beerta Hoogma Webdesign Beerta
DKIM ingesteld voor onze klanten - Hoogma Webdesign Beerta

DKIM ingesteld voor onze klanten

16 januari 2024 - We hebben zojuist een aanpassing gedaan achter de domeinnamen van diverse klanten. Aanleiding hiervoor is dat vanaf februari de eisen voor het verzenden van e-mails een stuk strenger worden. Om... lees verder »

Heb jij nagedacht over je digitale nalatenschap? - Hoogma Webdesign Beerta

Heb jij nagedacht over je digitale nalatenschap?

4 december 2023 - Je denkt er liever niet (te veel) over na, maar wat gebeurt er met jouw online profielen als jij onverwacht zou komen te overlijden? Is er iemand die jouw wachtwoorden heeft, of heb je iemand... lees verder »

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.