Gratis software? Betaal niet met je privacy!

Gratis software? Betaal niet met je privacy!

Gratis software? Betaal niet met je privacy! Hoogma Webdesign Beerta

Geschreven door:
, 24 juli 2023

"Voor niets gaat de zon op", die uitdrukking ken je vast wel. Maar het is toch juist superhandig, al die gratis tools? Zo heb je gratis antivirussoftware, chatbots met wie je hele gesprekken kunt voeren, en tal van gratis handige en lollige apps... Waarom zou je ooit nog voor iets betalen, als het ook gratis wordt aangeboden?

Nou... Omdat niets écht gratis is. Dat blijkt nu ook weer naar aanleiding van de bekendmaking over de privacyschending door Avast antivirussoftware. Het bedrijf verkocht in het verleden namelijk tal van gegevens van nietsvermoedende gebruikers.

Deze ontdekking leidde tot veel ontzetting bij (voormalig) gebruikers van de software. Daarom is er besloten tot het organiseren van een massaclaim. Je kunt je hierbij aansluiten, als je voldoet aan de voorwaarden (je hebt tussen 2015 en 2020 gebruik gemaakt van de gratis antivirussoftware Avast/AVG).

Wat is het risico van privacyschending?

Maar wat hebben ze aan mijn gegevens? Vragen veel mensen zich af. In bovenstaand geval werden alle verzamelde gegevens verkocht door Avast aan letterlijk iedereen die ervoor wilde betalen. Omdat je als gebruiker de software op browserniveau installeert en gebruikt, verzamelt deze natuurlijk enorm veel informatie over jou! Zo liggen jouw persoonlijke interesses, voorkeuren en gebruikersnamen nu in het slechtste geval op de digitale straat, dankzij Avast.

Ook de recentere app Temu maakt mogelijk flink misbruik van jouw privacy, wat resulteert in hoge kortingen op tal van producten.

Het ongeautoriseerd doorverkopen van jouw persoonlijke informatie is een flinke schending van jouw privacy. Zeg nou zelf, als je dit had geweten, had jij die gratis software of app nooit gebruikt toch?

Duizenden ChatGPT-accounts openbaar en doorverkocht
Er is recent een enorme handel in gegevens die zijn verzameld via de "slimme" chatbot ChatGPT ontdekt. Grote kans dat jij hier wel eens gebruikt van hebt gemaakt, aangezien dit natuurlijk een boeiend fenomeen is, en de tool jou een hoop informatie kan verschaffen. Maar alle waarschuwingen zijn niet voor niets. Let op bij het gebruik van zulke gratis tools. In veel gevallen halen zij net zoveel bij jou vandaan als jij bij hen.

Gegevens die door gebruikers werden ingevoerd bij ChatGPT bleken massaal te worden bekeken, verkocht en zelfs hergebruikt voor het genereren van antwoorden voor andere gebruikers. Een belangrijke les om op je hoede te blijven, en nooit bedrijfs- of privacygevoelige informatie in een dergelijk programma te delen.

Hoe zie ik eruit als ik oud ben?
Een aantal jaar geleden was daar ineens de "geinige" FaceApp, waarin je een foto van jezelf kon uploaden om te zien hoe jij er over een jaar of 30 uitziet. Nadat de eerste hype was weggeëbd bleek dat het gebruik van deze app toch niet zo "gratis" was als het leek. Je betaalde voor het gebruik namelijk met je gezicht, dat op dit moment overal gebruikt kan worden door vijandelijke landen voor het verbeteren van gezichtsherkennigssoftware en spionagedoeleinden, waarbij geen privacygrenzen of ethische limieten worden gehanteerd.

Denk daarom altijd twee keer na voor je snel hapt en een gratis app of tool gaat gebruiken. Je kunt immers beter ergens voor betalen met geld, dan met je privacy, toch?

Wil jij tips over hoe je jouzelf kunt beschermen tegen datalekken, of ben je op zoek naar écht goede antivirussoftware? Bel Hoogma Webdesign in Beerta. Wij helpen je graag!

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog.

Partner van:
  • Voys  Hoogma Webdesign Beerta
  • Partner van Laposta  Hoogma Webdesign Beerta
  • 24/7 Bestellen Beerta Hoogma Webdesign Beerta
  • Partner van Mollie  Hoogma Webdesign Beerta
  • Partner van ESET  Hoogma Webdesign Beerta
DKIM ingesteld voor onze klanten - Hoogma Webdesign Beerta

DKIM ingesteld voor onze klanten

16 januari 2024 - We hebben zojuist een aanpassing gedaan achter de domeinnamen van diverse klanten. Aanleiding hiervoor is dat vanaf februari de eisen voor het verzenden van e-mails een stuk strenger worden. Om... lees verder »

Heb jij nagedacht over je digitale nalatenschap? - Hoogma Webdesign Beerta

Heb jij nagedacht over je digitale nalatenschap?

4 december 2023 - Je denkt er liever niet (te veel) over na, maar wat gebeurt er met jouw online profielen als jij onverwacht zou komen te overlijden? Is er iemand die jouw wachtwoorden heeft, of heb je iemand... lees verder »

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.