Wat is DNS en wat doet het?

Wat is DNS en wat doet het?

Wat is DNS en wat doet het? Hoogma Webdesign Beerta

Geschreven door:
, 25 november 2021

Een van onze specialiteiten is het aanpassen van DNS-records. Maar wat is DNS precies en waar wordt het voor gebruikt? Die vraag krijgen wij regelmatig van onze klanten. Daarom lichten wij deze specialisatie graag toe in dit blogbericht.

Domain Name System vertaalt domeinnaam in IP-adres
Elke website heeft een eigen domeinnaam. Dankzij DNS wordt jij als je bijvoorbeeld hoogmawebdesign.com intypt, doorgestuurd naar het IP-adres van onze hosting server. DNS koppelt domeinnamen aan IP-adressen. Je kunt het zien als het ouderwetse telefoonboek, niemand onthoudt immers alle nummers, het zou een stuk omslachtiger zijn als je 136.144.210.231 moet onthouden en elke keer moet intypen wanneer je hoogmawebdesign.com wilt bezoeken. Daarom koppelt DNS dit voor je, in milliseconden.

Als dat juist is ingesteld, dan is het toch klaar? zou je zeggen. Nou nee, de configuratie van DNS-instellingen gaat nog wel iets verder dan dat.

Wat regel je allemaal met DNS?

DNS regelt alles wat aan jouw domeinnaam hangt op serverniveau. Dus ook je mailinstellingen en bij het gebruik van subdomeinen. Wil jij bijvoorbeeld blog.jouwdomeinnaam.nl gaan gebruiken, dan moet je met de juiste DNS-instellingen ervoor zorgen dat bezoekers naar de juiste server worden geleid, om op de website terecht te komen.
Of werk jij bijvoorbeeld samen met een andere partij en wil je diensten aanbieden via een subdomein van jouw website? Ook dan moet de DNS juist worden ingesteld zodat de bezoeker via het subdomein naar een pakket van deze derde gaat.

Elke website heeft zijn eigen DNS-configuratie. Zonder dat werkt de website niet. DNS zorgt er bijvoorbeeld middels de MX-records voor dat alle e-mail via de juiste route verloopt. Gaat dat via Google Workspace, Office 365, of een ander mailsysteem? Dan moet de mail niet via onze server, maar via die van dat mailsysteem verzonden worden.

Met onze geavanceerde spamfilters, zoals wij standaard aanbieden, wordt via DNS de e-mail al gefilterd nog vóór het op de server terechtkomt. De mail wordt dus eerst naar het spamfilter gestuurd, en vanaf daar naar het IP-adres van onze server. Zo zorgen wij ervoor dat schadelijke phishingmails en spam jouw inbox niet bereiken.

Ik ga een ander mailsysteem gebruiken, wat nu?
Stap jij over naar een ander mailsysteem, dan krijg jij van die provider een aantal DNS-records toegezonden. Wij voegen die vervolgens toe aan jouw domeinnaam, zodat het mailverkeer via de juiste route gaat. Als de DNS fout staat ingesteld, dan werkt jouw e-mail of jouw website niet.

Update van onze DNS-instellingen
Op dit moment wijzigen wij de DNS-records van al onze websites. Dat is nodig omdat we op deze manier overgaan naar een moderner systeem, dat klaar is voor IPv6, en dat tevens minder storingsgevoelig is. Wij voeren deze aanpassingen door om onze klanten te voorzien van een snellere laadtijd voor hun websites, en het komt ook ten goede aan de veiligheid van de websites. Wil je hier meer over weten, of heb je een andere vraag aan ons? Neem dan contact op en wij helpen je graag.

E-mail: info@hoogmawebdesign.com | Telefoon: 0597-855758

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog.

Partner van:
  • Partner van Mollie  Hoogma Webdesign Beerta
  • Partner van Laposta  Hoogma Webdesign Beerta
  • 24/7 Bestellen Beerta Hoogma Webdesign Beerta
  • SIDN .nl domeinnamen  Hoogma Webdesign Beerta
  • Partner van ESET  Hoogma Webdesign Beerta
Heb jij nagedacht over je digitale nalatenschap? - Hoogma Webdesign Beerta

Heb jij nagedacht over je digitale nalatenschap?

4 december 2023 - Je denkt er liever niet (te veel) over na, maar wat gebeurt er met jouw online profielen als jij onverwacht zou komen te overlijden? Is er iemand die jouw wachtwoorden heeft, of heb je iemand... lees verder »

Herken jij webshopfraude? Hoogma Webdesign helpt! - Hoogma Webdesign Beerta

Herken jij webshopfraude? Hoogma Webdesign helpt!

6 november 2023 - Recent werd bekend dat er veel meer oplichters actief zijn in de webshopbranche dan aanvankelijk gedacht. Ook ontwikkelen ze zich snel qua uitstraling en wordt het voor consumenten moeilijker om het... lees verder »

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.