Herken jij webshopfraude? Hoogma Webdesign helpt!

Herken jij webshopfraude? Hoogma Webdesign helpt!

Herken jij webshopfraude? Hoogma Webdesign helpt! Hoogma Webdesign Beerta
Leo Hoogma - Hoogma Webdesign Beerta

Geschreven door:
, 6 november 2023

E-mail Leo Hoogma Linkedin Facebook

Recent werd bekend dat er veel meer oplichters actief zijn in de webshopbranche dan aanvankelijk gedacht. Ook ontwikkelen ze zich snel qua uitstraling en wordt het voor consumenten moeilijker om het kaf van het koren te scheiden. Daarom geven wij je graag wat tips om frauduleuze webshops te kunnen herkennen.

"Koop nu fantastische producten tegen zeer lage prijzen!"

Zeg nou zelf, bij zo'n slogan móet je toch even kijken? En warempel, je vindt altijd wel iets wat je kunt gebruiken! Mooie spullen, of een goed cadeau... En dat tegen een fantastisch lage prijs! Maar als zo'n aanbod té mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak helaas ook zo. Controleer daarom altijd of je met een legitieme webshop te maken hebt, anders is de kans groot dat jij betaalt, maar nooit de producten krijgt.

En wanneer één webshop door de politie wordt gesloten of door SIDN offline wordt gehaald, dan openen internetcriminelen gauw een nieuwe via een andere url. Hoe kun je je hiertegen wapenen en voorkom je dat je slachtoffer wordt van webshopfraude?

Hoe herken je internetoplichting bij frauduleuze webshops?

Het herkennen van verdachte webshops kan lastig zijn. Zoals de teamleider van de politie zegt: "Als je totaal geen risico wil lopen, moet je naar een stenen winkel gaan". Gelukkig zijn er bepaalde checks die jij kunt uitvoeren om te bepalen of je te maken hebt met een legitieme aanbieder van producten, of met een oplichter.
Check bijvoorbeeld eens de volgende zaken:

 • Is het een bekende naam van een webshop? Google dan eens de naam van de webshop en zie of de url wel de echte domeinnaam van de webshop is, en geen nagemaakt alternatief. Webshops kunnen namelijk tot in detail zijn nagemaakt op een anders webadres, dit zie je niet altijd direct.
 • Controleer op een beveiligde verbinding (is er een SSL-certificaat aanwezig?) Dit herken je aan https:// in de url, en het hangslotje naast de adresbalk . Door op het hangslotje te klikken kun je tevens zien tot wanneer het SSL-certificaat van de website geldig is.
 • Zoek naar spel- en grammaticafouten. Professionele webshops nemen echt de tijd voor correcte spelling op hun website, terwijl internetcriminelen vaak in gebrekkig Nederlands spullen aanbieden, om toch maar zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld binnen te halen.
 • Vergelijk eens prijzen met andere webshops. Natuurlijk kan er altijd een mooie aanbieding zijn, maar een website vól extreme aanbiedingen is wel erg ongeloofwaardig.
 • Check reviews & recensies van andere klanten, Google bijv. eens op "Ervaringen", i.c.m. de naam van de webshop. Krijg je veel slechte recensies, of zelfs berichten van de website Radar te zien? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een oplichter. Je kunt de webshop indien gewenst direct hier rapporteren bij ACM.
 • Check of de website bekende keurmerken heeft, zoals Thuiswinkel Waarborg. Speur hierbij niet alleen naar een plaatje op de webshop, maar controleer ook op de website van het kenmerk of die webshop er daadwerkelijk tussen staat.
 • Bekijk de betaalmogelijkheden en verifieer eventuele contactinformatie. Zo staan bijv. betalingen met Mollie garant voor veilig betalen. Staan er geen contactgegevens op de website, dan is dat een verdachte zaak. Vind je een telefoonnummer, bel dan eens om de echtheid van de webshop te verifiëren.
 • Check bij de politie of gegevens van de webshop als frauduleus bekend staan. Hier vind je bekende malafide handelsnamen en verdachte rekeningnummers.
 • En tot slot: Kijk ook eens goed naar de url van de webshop. SIDN geeft een aantal praktische tips voor het ontleden, begrijpen en controleren van een link: Zo herken je een valse url.

Hoe kun jij je als online ondernemer onderscheiden van frauduleuze webshops?
Als online ondernemer is het extra vervelend dat consumenten wantrouwig worden gemaakt door de opmars van frauduleuze webshops. Want wie kunnen ze nog vertrouwen? Onderscheid je van andere online aanbieders met een webshop van Hoogma Webdesign. In ons eigen gebouwde, streng beveiligde content management system HWCMS beheer jij eenvoudig en veilig een webshop, waarbij wij graag zorgen voor de puntjes op de i.

Is schrijven niet jouw sterkste kant, maar wil je wel graag goed gevonden worden? Dan helpen wij je graag met je SEO, ofwel zoekmachineoptimalisatie.
En vind je het hele instellen en goedzetten van alle technische details ingewikkeld, maak je dan geen zorgen. Wij regelen dit graag voor je. Alles transparant en in overleg, we geven onze kennis namelijk graag door. Want alleen zo maken we met elkaar de online wereld een stukje veiliger, en helpen wij jou het kaf van het koren te scheiden!

Bel Hoogma Webdesign op 0597-855758 voor hulp bij jouw internetgerelateerde vragen, of mail als je interesse hebt in een nette website of webshop. Via support@hoogmawebdesign.com staan wij voor je klaar.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog.

Partner van:
 • Partner van ESET Hoogma Webdesign Beerta
 • Partner van Mollie Hoogma Webdesign Beerta
 • Partner van Laposta Hoogma Webdesign Beerta
 • 24/7 Bestellen Beerta Hoogma Webdesign Beerta
 • Voys Hoogma Webdesign Beerta
Hoogma Webdesign: Al meer dan 20 jaar een begrip! - Hoogma Webdesign Beerta

Hoogma Webdesign: Al meer dan 20 jaar een begrip!

13 mei 2024 - De tijd vliegt! Ons bedrijf in webdesign bestaat inmiddels al meer dan 20 jaar. Ontdekken, creëren en pionieren in een online wereld. Daarnaast natuurlijk het contact met onze klanten, waar wij al... lees verder »

Bloggen wordt eenvoudig met deze tips! - Hoogma Webdesign Beerta

Bloggen wordt eenvoudig met deze tips!

7 mei 2024 - Houd je ervan om je kennis te delen? Wij ook! Wanneer je de trotse eigenaar of eigenaresse bent van een eigen bedrijf dan raak je vast niet uitgepraat over jouw business en vakgebied. Vergeet niet:... lees verder »

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.