Heb jij nagedacht over je digitale nalatenschap?

Heb jij nagedacht over je digitale nalatenschap?

Heb jij nagedacht over je digitale nalatenschap? Hoogma Webdesign Beerta

Geschreven door:
, 4 december 2023

Je denkt er liever niet (te veel) over na, maar wat gebeurt er met jouw online profielen als jij onverwacht zou komen te overlijden? Is er iemand die jouw wachtwoorden heeft, of heb je iemand toegewezen, bijvoorbeeld voor je zakelijke Facebookpagina, die het beheer over kan nemen als jij er niet meer bent?

Leven en sterven in een digitaal tijdperk
Het leven in dit tijdperk laat zijn digitale sporen na. Een profiel dat iemand aanmaakt, wordt bij overlijden niet automatisch uit de lucht gehaald. Meestal is dat oké, en wordt een niet-actief account vanzelf offline gehaald na een bepaalde tijd. Maar wat als het een belangrijk profiel, bijvoorbeeld een die is gekoppeld aan jouw onderneming, betreft? Dan is het belangrijk dat jouw nabestaanden dit profiel kunnen beheren en eventueel overdragen.

Hoe regel jij jouw digitale nalatenschap?

Zorg dat hier eventjes de tijd voor neemt. Wij geven graag een aantal praktische tips:

 • Maak een lijst met jouw belangrijke (zakelijke) accounts, zoals social media- en e-mailaccounts. Bewaar deze lijst en jouw wachtwoorden in een digitale kluis, of op een andere plek waar niemand bij kan. Zorg dat je één persoon die jij vertrouwt, in geval van nood toegang heeft tot deze belangrijke gegevens.
 • Maak een lijst van jouw digitale bezittingen zoals domeinnamen, zakelijke archieven en websites, en verschaf instructies over wat er met deze bezittingen moet gebeuren na je overlijden.
 • Beheer je een zakelijke Facebookpagina? Je kunt iemand aanwijzen als medebeheerder. Mocht jij onverhoopt wegvallen, dan kan deze persoon nog steeds communiceren vanuit de zakelijke pagina.
 • Facebook bevat de praktische functie waarbij je iemand kunt selecteren die jouw account op "in memoriam" mag zetten, wanneer jij onverhoopt zou komen te overlijden. Dit kun jij zelf instellen via jouw Facebookprofiel.

Ook testamentair kun je bepalen wat er met jouw digitale zaken als e-mails, foto's, video's, accounts, online documenten en andere digitale bestanden moet gebeuren in geval van overlijden. Zorg er bij voorkeur voor dat wachtwoorden door een nabestaande eenvoudig te vinden zijn. Het is belangrijk om je erfgenamen op de hoogte te brengen van je wensen en de nodige informatie te verstrekken, zodat ze weten hoe ze toegang kunnen krijgen tot en omgaan met je (digitale) erfenis.

Meer weten over dit onderwerp?
Wil jij meer weten over je online zaken praktisch regelt? Neem vrijblijvend contact met op ons via de mail of WhatsApp en wij helpen je graag verder.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog.

Partner van:
 • Partner van Laposta Hoogma Webdesign Beerta
 • Partner van ESET Hoogma Webdesign Beerta
 • SIDN .nl domeinnamen Hoogma Webdesign Beerta
 • 24/7 Bestellen Beerta Hoogma Webdesign Beerta
 • Partner van Mollie Hoogma Webdesign Beerta
DKIM ingesteld voor onze klanten - Hoogma Webdesign Beerta

DKIM ingesteld voor onze klanten

16 januari 2024 - We hebben zojuist een aanpassing gedaan achter de domeinnamen van diverse klanten. Aanleiding hiervoor is dat vanaf februari de eisen voor het verzenden van e-mails een stuk strenger worden. Om... lees verder »

Heb jij nagedacht over je digitale nalatenschap? - Hoogma Webdesign Beerta

Heb jij nagedacht over je digitale nalatenschap?

4 december 2023 - Je denkt er liever niet (te veel) over na, maar wat gebeurt er met jouw online profielen als jij onverwacht zou komen te overlijden? Is er iemand die jouw wachtwoorden heeft, of heb je iemand... lees verder »

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.